December
6
2011

Okoljska nagrada inkubirnemu podjetju Pavan ekologija

Podjetje Pavan ekologija je na letošnjem 16. Okoljskem srečanju prejelo okoljsko nagrado za okolju prijazen postopek pri prečiščevanju odpadnih vod. Nagrajenec se bo potegoval za evropske okoljske nagrade, ki jih vsaki dve leti podeljujeta evropska komisija. Pavan ekologija je član UIP Univerzitetnega razvojnega centra in inkubatorja Primorske.

 Nagrade vsako leto podeljuje Eko sklad v sodelovanju s časnikom Finance. Komisija je letos ocenila 17 prijav in podelila dve nagradi – za okolju prijazen izdelek in okolju prijazen postopek. Nagrade za okolju prijaznega podjetja ni podelila kot tudi ne v kategoriji mednarodnega okoljskega partnerstva. Nagrado za okolju prijazen izdelek je prejelo podjetje Jub za notranje zidne barve jupol junior z zelo nizko ali ničelno vsebnostjo nevarnih organskih in anorganskih snovi. Nagrado za okolju prijazen postopek je prejelo podjetje Pavan ekologija.

 Pri postopku podjetja Pavan ekologija gre za prečiščevanje odpadnih vod z uporabo samočistilnega gravitacijskega separatorja in patentiranega univerzalnega koalescerja. Za delovanje ne potrebuje ne elektrike ne kemikalij ali bioloških snovi, prečiščena voda pa se lahko izpusti neposredno v okolje ali v kanalizacijo. 

Podjetje Pavan je bil tudi zmagovalec natečaja za najboljši poslovni načrt Podjetna Primorska 2009/10 in je član UIP Univerzitetnega razvojnega centra in inkubatorja Primorske od leta 2009. 

Oba zmagovalca se bosta lahko, skupaj z lanskimi, potegovala za  evropsko okoljsko nagrado (European Business Awards for the Environment), kjer smo Slovenci že bili uspešni. Leta 2002 je evropska komisija nagradila solarni strešnik Aljoše Pajka oziroma podjetja Gea Sol, leta 2004 pa si je evropsko nagrado prislužilo Gorenje.

Oddaj komentar

Potrebno se je registrirati za komentiranje.